Karácsony Gasztrobloggerekkel - Gesztenyés pulykamell

Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjei.

Gesztenyés, fehérboros pulykamell tekercs

hozzávalók

40 dkg pulykamell (filé)
30 dkg gesztenye (főtt, hámozott)
10-12 dkg sajt (most gouda, következőre vmilyen füstölt)
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1-1,5 dl fehérbor
1 csapott ek kukoricaliszt (nem dara!)
1 kk tejszín (főző)
só, bors, babérlevél
2 bő ek cukor
sajtos fűszervaj: puha vajat (kb 6-8 dkg) zúzott fokhagymával (4 duci gerezd), frissen őrölt borssal, reszelt szerecsendióval (kb 1 mknyi), csipetnyi pirospaprikával és borsikafűvel simára, habosra keverek, majd beledolgozok egy fél marék reszelt sajtot

A pulykamellet kipotyolom (klopfolom); maradhat egy nagy szeletben is, én most három kisebbre vágtam. Vékonyan megkenem a fűszervajjal, beborítom a sajtszeletekkel és rámorzsolom a gesztenye felét-kétharmadát. Óvatosan-ügyeskedve feltekerem, lehetőleg minnél kevesebb szórodjon ki a töltelékből, majd konyhai spagócával (én kétszálra vett fehér varrócérnával) összekötöm a tekercse(ke)t.
 Serpenyőben felforrósítom a vajat, rádobom a kicsire aprított fokhagymát és a babérlevelet, átforgatom, majd beleteszem a tekercseket és köröskörül megpirítom; a feltekerés közben esetleg kiszórodott gesztenyemorzsalékot is a serpenyőbe teszem, együtt pirul a húsokkal. Mikor a tekercsek átpirultak, felöntöm a borral, pár percig rotyogtatom (fedő nélkül), majd tepsibe teszem, a pecsenyeléből 2-3 eknyit a serpenyőben hagyok, a többit a pulykatekercs(ek) mellé öntöm és irány az előmelegített (160-165 fok) sütő. Hús nagyságától függően 50-60 percig sütöm, közben szorgalmasan locsolgatom a forró pecsenyelével és időnként megforgatom a tekercseket.
Amíg a husik sülnek pici darab vajat forrósítok, rádobom a maradék gesztenyét, jól átforgatom, majd hozzáöntöm a visszatartott, 2-3 eknyi pecsenyelevet, állandó keverés-rázogatás közben néhány percig együtt rotyogtatom. Rászóróm a cukrot és folyamatosan rázogatva mintegy karamellizálom a gesztenyéket.
A megsült pulykamelltekercsekről levágom a kötözésre használt spagócát. Ha nem azon nyomban tálalom, akkor lefedve hűtőbe teszem és tálalás előtt, saját pecsenyelevében kb 10-15 perc alatt, sütőben megmelegítem.
A tepsiben, sülés után maradt pecsenyeléből kiveszek pár kanálnyit a hús újramelegítéséhez, a többit lezsírozom, simára keverem a kukoricaliszttel, tejszínnel és kevéske vízzel, majd egyet rottyantok rajta.
A husit, a fényes gesztenyét, és párolt rizset tálra rendezem, nem túl karakteres savanyúsággal (pl csemege uborkával) tálalom, a szószt külön edénykében teszem mellé.
(A Flagmagazin szíves engedélyével)
 

Megjegyzések