Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjei.
Gesztenyés, fehérboros pulykamell tekercs
hozzávalók
40 dkg pulykamell (filé)
Gesztenyés, fehérboros pulykamell tekercs
hozzávalók
40 dkg pulykamell (filé)
30 dkg gesztenye (főtt, hámozott)
10-12 dkg sajt (most gouda, következőre vmilyen füstölt)
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1-1,5 dl fehérbor
1 csapott ek kukoricaliszt (nem dara!)
1 kk tejszín (főző)
só, bors, babérlevél
10-12 dkg sajt (most gouda, következőre vmilyen füstölt)
3-4 gerezd fokhagyma
1 ek vaj
1-1,5 dl fehérbor
1 csapott ek kukoricaliszt (nem dara!)
1 kk tejszín (főző)
só, bors, babérlevél
2 bő ek cukor
sajtos fűszervaj: puha vajat (kb 6-8 dkg) zúzott fokhagymával (4
duci gerezd), frissen őrölt borssal, reszelt szerecsendióval (kb 1
mknyi), csipetnyi pirospaprikával és borsikafűvel simára, habosra
keverek, majd beledolgozok egy fél marék reszelt sajtot
A pulykamellet kipotyolom (klopfolom); maradhat egy nagy szeletben is, én most három kisebbre vágtam. Vékonyan megkenem a fűszervajjal, beborítom a sajtszeletekkel és rámorzsolom a gesztenye felét-kétharmadát. Óvatosan-ügyeskedve feltekerem, lehetőleg minnél kevesebb szórodjon ki a töltelékből, majd konyhai spagócával (én kétszálra vett fehér varrócérnával) összekötöm a tekercse(ke)t.
A pulykamellet kipotyolom (klopfolom); maradhat egy nagy szeletben is, én most három kisebbre vágtam. Vékonyan megkenem a fűszervajjal, beborítom a sajtszeletekkel és rámorzsolom a gesztenye felét-kétharmadát. Óvatosan-ügyeskedve feltekerem, lehetőleg minnél kevesebb szórodjon ki a töltelékből, majd konyhai spagócával (én kétszálra vett fehér varrócérnával) összekötöm a tekercse(ke)t.
Serpenyőben felforrósítom a vajat, rádobom a kicsire aprított fokhagymát
és a babérlevelet, átforgatom, majd beleteszem a tekercseket és
köröskörül megpirítom; a feltekerés közben esetleg kiszórodott
gesztenyemorzsalékot is a serpenyőbe teszem, együtt pirul a húsokkal.
Mikor a tekercsek átpirultak, felöntöm a borral, pár percig rotyogtatom
(fedő nélkül), majd tepsibe teszem, a pecsenyeléből 2-3 eknyit a
serpenyőben hagyok, a többit a pulykatekercs(ek) mellé öntöm és irány az
előmelegített (160-165 fok) sütő. Hús nagyságától függően 50-60 percig
sütöm, közben szorgalmasan locsolgatom a forró pecsenyelével és időnként
megforgatom a tekercseket.
Amíg a husik sülnek pici darab vajat forrósítok, rádobom a maradék gesztenyét, jól átforgatom, majd hozzáöntöm a visszatartott, 2-3 eknyi pecsenyelevet, állandó keverés-rázogatás közben néhány percig együtt rotyogtatom. Rászóróm a cukrot és folyamatosan rázogatva mintegy karamellizálom a gesztenyéket.
A megsült pulykamelltekercsekről levágom a kötözésre használt spagócát. Ha nem azon nyomban tálalom, akkor lefedve hűtőbe teszem és tálalás előtt, saját pecsenyelevében kb 10-15 perc alatt, sütőben megmelegítem.
A tepsiben, sülés után maradt pecsenyeléből kiveszek pár kanálnyit a hús újramelegítéséhez, a többit lezsírozom, simára keverem a kukoricaliszttel, tejszínnel és kevéske vízzel, majd egyet rottyantok rajta.
A husit, a fényes gesztenyét, és párolt rizset tálra rendezem, nem túl karakteres savanyúsággal (pl csemege uborkával) tálalom, a szószt külön edénykében teszem mellé.
Amíg a husik sülnek pici darab vajat forrósítok, rádobom a maradék gesztenyét, jól átforgatom, majd hozzáöntöm a visszatartott, 2-3 eknyi pecsenyelevet, állandó keverés-rázogatás közben néhány percig együtt rotyogtatom. Rászóróm a cukrot és folyamatosan rázogatva mintegy karamellizálom a gesztenyéket.
A megsült pulykamelltekercsekről levágom a kötözésre használt spagócát. Ha nem azon nyomban tálalom, akkor lefedve hűtőbe teszem és tálalás előtt, saját pecsenyelevében kb 10-15 perc alatt, sütőben megmelegítem.
A tepsiben, sülés után maradt pecsenyeléből kiveszek pár kanálnyit a hús újramelegítéséhez, a többit lezsírozom, simára keverem a kukoricaliszttel, tejszínnel és kevéske vízzel, majd egyet rottyantok rajta.
A husit, a fényes gesztenyét, és párolt rizset tálra rendezem, nem túl karakteres savanyúsággal (pl csemege uborkával) tálalom, a szószt külön edénykében teszem mellé.
Garffyka
http://garffyka.blogspot.com/
(A Flagmagazin szíves engedélyével)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése