Magyarország legjobb Gasztrobloggereinek ünnepi receptjei!
Egy kipróbált süti recept, amit előbb is el tudunk készíteni.
Egy kipróbált süti recept, amit előbb is el tudunk készíteni.
Ennek a mézesnek kb. 4 perc a sütési ideje, ekkorra a cukor is pont megolvad. És még egy dolog, ha karácsonyfára szánjuk
Dísznek (mert fel is fűzhetjük), akkor véleményem szerint ez sokkal masszívabb
Tészta, mint a linzer, nem fog lepotyogni a fáról.
Szóval a recept hozzávalói:
200 gr méz
150 gr margarin (most vajat tettem)
250 gr porcukor
3 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 kk. őrölt gyömbér
1 kk. őrölt szegfűszeg
1 kk. fahéj
750 gr liszt
És még töltetlen kemény cukorka, ha lehet több színben. Ezt valamilyen formában
törjük meg minél finomabbra, én mozsárba csináltam.
A vajat a mézzel együtt felolvasztjuk.
A porcukrot, fűszereket, szódabikarbónát és a tojásokat egy mixerrel jól
Elkeverjük,
majd hozzá adjuk a mézes vajas masszát is, majd egy fakanál
segítségével hozzáadagoljuk a lisztet és eldolgozzuk vele.
Nem lesz kemény a massza. Hagyjuk állni szobahőmérsékleten legalább 1 órán át,
de lehet 1 napot is.
Majd
2-3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen (én egyszerre a felét
szoktam kinyújtani, egyszerűbb így), majd tetszés szerinti formákra
szaggatjuk.
Ha üveg sütit szeretnénk készíteni akkor már a
tepsin (amire mindenképp tegyünk sütőpapírt, mert arra nem ragad a
cukor) vágunk bele még kisebb formát, majd ha másként nem megy, akkor
egy fogpiszkáló segítségével vesszük ki a felesleges tésztadarabot. Az
így keletkezett kis formába tesszük a megtört kemény cukrot, együtt
sütjük készre. Ne sajnáljuk belőle cukrot, mert sütés közben nagyon
összeolvad, ha nem rakjuk púposan a kis formákba, akkor fennáll a
veszélye, hogy itt-ott lyukas marad az "üveg" rész.
Kb. 4-5 perc 180 fokon. Ha ettől többet sütjük, akkor a mézes túlsül, a cukor pedig egyen színűvé válik mivel karamellizálódik.
Miután kivettük hagyjuk egy kicsit, hogy kössön, hűljön a cukor utána gond nélkül levehető a sütőpapírról.
Előnyös
több tepsit is elővenni, és minél többet előkészíteni, mert hamar sül
hamarabb, mint ahogy a szaggatással, másodszaggatással, majd a cukor
betöltésével végeznénk.
Jó étvágyat hozzá!
(A Flagmagazin szíves engedélyével)
Megjegyzések
Megjegyzés küldése