Auguszt Olga csodás receptje!
Egyre gyakrabban van igény a laktózmentes süteményre, így a puncstorta mellett az a nagyon egyszerű, de finom linzertorta is az asztali kínálat része lehet, melyet a nagy tragika lakodalmán szolgáltak fel.
Dravetzky Balázs, az asztali örömök historikusa így ír róla: a hagyomány szerint egy szabadkai cukrászmester kreálta Blaha Lujza esküvőjére a később a művésznő nevével híressé vált tortát. Abban az időben Szabadka cukrászata sok országos, sőt a határokon túl is elismert mestert foglalkoztatott. A nemzet csalogánya egyébként háziasszonyként is híres volt, füstölt hússal készült lencsefőzelékét például az újságírók is dicsérték, szegedi paprikása és kapros túrós lepénye után Munkácsy Mihály is megnyalta a száját, bélszínszeletének receptje korabeli szakácskönyvekbe is bekerült. Lekvárjaira, liktáriumjaira (gyümölcsízek) és befőttjeire még Erzsébet királyné is kíváncsi volt.
Egyre gyakrabban van igény a laktózmentes süteményre, így a puncstorta mellett az a nagyon egyszerű, de finom linzertorta is az asztali kínálat része lehet, melyet a nagy tragika lakodalmán szolgáltak fel.
Dravetzky Balázs, az asztali örömök historikusa így ír róla: a hagyomány szerint egy szabadkai cukrászmester kreálta Blaha Lujza esküvőjére a később a művésznő nevével híressé vált tortát. Abban az időben Szabadka cukrászata sok országos, sőt a határokon túl is elismert mestert foglalkoztatott. A nemzet csalogánya egyébként háziasszonyként is híres volt, füstölt hússal készült lencsefőzelékét például az újságírók is dicsérték, szegedi paprikása és kapros túrós lepénye után Munkácsy Mihály is megnyalta a száját, bélszínszeletének receptje korabeli szakácskönyvekbe is bekerült. Lekvárjaira, liktáriumjaira (gyümölcsízek) és befőttjeire még Erzsébet királyné is kíváncsi volt.
EGYSZERŰ BARNA LINZER
HOZZÁVALÓK:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg dió
- 5 db tojássárgája
ELKÉSZÍTÉSE:
A
finomra darált diót a liszttel, a cukorral, a szobahőmérsékletű vajjal
és a tojássárgájával egy tálban összegyúrjuk. Nem szabad sokáig
gyúrni, mert a kezünktől és a mozgástól felmelegszik a tészta, olvad a
vaj, és egy idő után már nem összeáll, hanem morzsalékos lesz,
cukrásznyelven "leég".
Hűtőbe
tesszük. Előző nap is be lehet gyúrni, egy éjszaka alatt annyira
lehűl, hogy kényelmesen lehet vékony lapokra nyújtani másnap. Ha
kinyújtottuk, kivághatunk belőle három egyforma átmérőjű kört, így
tortaformánk lesz. De lehet téglalapokat is vágni, akkor négyzetes
süteményszeleteket készíthetünk. Helytakarékos megoldás a négyszögletes
alakú a sütésnél. A lapokat előmelegített sütőben kisütjük, 160 °C
fokon, aranybarnára.
A málnalekvárt megmelegítjük, ezek után a lapokra kenjük. Egymásra helyezzük.
A tetejét is áthúzzuk meleg lekvárral. Végül rózsaszín fondant-nal bevonjuk.
Előfizetői ügyfélszolgálat:
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig
Tel.: (1) 461-1447
E-mail: elofizetes@magyarkonyhakiado.hu
Ügyfélfogadás: munkanapokon 8-16 óráig
Megjegyzések
Megjegyzés küldése